08 oktober 2006
Bedankt groene kiezers
Jan Mertens, voorzitter Groen!Leuven
Reactie Groen! op kiesuitslag
Maar laten we niet vergeten waar we stonden in 2003. Toen hadden we een zeer slecht resultaat. In 2004 hebben we ons zeer goed hersteld.
Al had het ook iets meer mogen zijn, de trend voor Groen! blijft een goede. Met dit resultaat blijft Groen! een sterke politieke kracht in Leuven, en dat is waar we voor gingen. We zijn groter dan de VLD
We hebben ervoor gekozen om een sterk inhoudelijke campagne te voeren. En dat was niet altijd gemakkelijk in een campagne die vooral naar het einde toe sterk gedomineerd werd door de vraag wie burgemeester zou worden.
Dit is een goede start om in 2007 een goed resultaat te verkrijgen en zo opnieuw in de Kamer te komen. Het resultaat van de provincieraadsverkiezingen sterkt ons zeker in die overtuiging. In het kanton Leuven halen we 13,8%. Dat is zo goed als volledig op het niveau van de parlementsverkiezingen van 2004.
Als we de resultaten van de progressieve partijen (SP.a-Spirit en Groen!) optellen, dan is er nog steeds in percentages en in zetels een progressieve meerderheid in deze stad. Dat is hoe dan ook een positief signaal op het moment dat zelfs in deze stad het VB vooruit gaat.
Fatiha Dahmani, lijsttrekster
Jan Mertens, voorzitter
07 oktober 2006
Leuven stad vol groene energie
Op de laatste dag van de kiescampagne voerden de kandidaten van Groen! vandaag actie voor een offensieve groene energiepolitiek van Leuven. Kiezen voor groene energie betekent kiezen voor dubbele winst. De consument kan zo een goedkopere energiefactuur krijgen en het milieu wordt er ook beter van. Hoewel Groen! al jaren voorstellen doet om voluit te gaan voor zo’n energiebeleid, blijft het stadsbestuur achter, en dat is jammer.
(Foto’s van deze actie kun je hier vinden)
Tijdens haar actie vroeg Groen! aandacht voor vier voorstellen.
Leuven zonnedakenstad
Leuvenaars moeten de mogelijkheid krijgen om hun dak ter beschikking te stellen voor zonnepanelen. De stad zorgt met een derde partij voor de financiering en de installatie van de zonnepanelen. De mensen die in het zonnedakenproject stappen krijgen een fikse korting op hun elektriciteitsfactuur. Na twintig jaar worden ze eigenaar van de zonnepanelen.
Groene windenergie voor en door gezinnen
Het industrieterrein van Haasrode is uitermate geschikt voor de inplanting van drie windmolens. Hiermee kunnen 2.500 gezinnen van schone energie voorzien worden. Mensen die mee eigenaar willen worden van het project moeten hiertoe de mogelijkheid krijgen. Investeren in windmolens brengt namelijk drie keer meer op dan een klassiek spaarboekje. De winst is voor de Leuvenaar en het milieu
Kosteloze energie-audits
Leuven moet haar bewoners bijstaan om anders om te springen met energie. Dit kan onder meer door het aanbieden van ‘energie-audits’ voor particuliere woningen. Een dergelijke audit kost ongeveer 150 euro. Over verschillende jaren moeten alle Leuvense woningen aan bod komen. De eerste duizend audits moeten kosteloos worden aangeboden aan kansarme gezinnen. Men een energie-audit kan men tot 30% kosten sparen. Voor mensen met een laag inkomen, is dat een hele stap vooruit.
Energiewinkel
In de energiewinkel kunnen Leuvenaars terecht voor energieadvies en praktische tips om energie te besparen en dus de kosten te drukken. De meeste huizen verliezen nog steeds heel veel warmte door een slechte isolatie waardoor de kosten snel oplopen. Mensen met bouw- of verbouwingsproject kunnen hun plannen laten nakijken op energieverbruik om zo de factuur in de toekomst te drukken.
Groen! wil mee haar verantwoordelijkheid nemen om van de keuze voor een duurzame energiepolitiek een echte prioriteit te maken in een volgende bestuursperiode.
Jan Mertens, voorzitter
Fatiha Dahmani (1ste plaats, lijsttrekster)
Persoonlijke gegevens
Ik ben een 40-jarige Vlaamse vrouw van Marokkaanse afkomst. Ik woon reeds 38 jaar in het Leuvense. Van opleiding ben ik sociaal verpleegkundige. Ik ben gehuwd en mama van 4 kinderen.
Je favoriete boek, CD, film, citaat
Boek: Ik lees graag alles van Pieter Aspe.
CD: Phil Collins, Joe Cocker en Marco Borsato
Citaat: “Belangrijke mensen zijn mensen die zichzelf niet belangrijk vinden.”
Wat is je wens voor de kinderen van Leuven?
Waar ik van wakker lig, is dat de kinderen veilig met de fiets of te voet naar school en naar andere plekken kunnen gaan. Ik hoop ook dat ze op een gezonde manier kunnen opgroeien. Ik hoop ook dat ze de natuur kunnen ontdekken, zonder daarvoor naar een andere regio te moeten.
Welk project of voorstel zou je graag realiseren in Leuven?
Kindlinten. En ook de tram. Dat blijft een droom van mij, waarvan ik hoop dat die ooit werkelijkheid wordt. Dat kansarmen en mensen die het moeilijk hebben de kansen krijgen om zich te integreren in onze maatschappij.
Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
Groen! stemmen is stemmen voor de mensen, voor het milieu en voor verdraagzaamheid.
Mijn mailadres en mijn blog
Magda Aelvoet (45ste plaats, lijstduwster)
Ik woon in Kessel-Lo, dicht bij het station, dicht bij scholen, dichtbij winkels, dicht ook bij het hart van de stad met al wat ze te bieden heeft: ontspanning, inspanning, leuke eethuisjes enz. Ik kan dus met de fiets gemakkelijk overal terecht.
Mijn man is Raymond Henrard en al bijna 37 jaar mijn levenspartner. Wij hebben drie kinderen , die ieder op zijn /haar manier hun weg maken in het leven. De oudste is professor aan de universiteit van Groningen, de tweede is junior manager in een ICT bedrijf, en de jongste is lerares in het middelbaar onderwijs. Ik heb ook een kindje verloren dat te vroeg geboren is. Ondertussen ben ik ook de gelukkige oma van twee kleinkinderen, Senne en Lou.
Ik blijf actief bezig binnen Groen!, zowel in het bestuur van de provincie Vlaams-Brabant als in de groep van Leuven. Ik kies ervoor in deze fase van mijn leven een ondersteunende rol te spelen. Mensen die jonger zijn dan ik nemen nu de leidende posities in. Ik sta voluit achter hen en blijf voor hen aanspreekbaar.
Ik heb geen favoriet boek, omdat er te veel schrijvers zijn die mij met hun werk hebben geraakt. Bij de dichters is Herman de Coninck een van mijn favorieten. Ik heb enorm graag vele werken van Heinrich Böll, Yourcenar, Kanzanzakis, Dostoiëvsky enz. gelezen. Bij de cineasten staan Pedro Almodovar met “Hable con ella” en “Todo sobre mi madre” en Tullio Giordana met La meglio Gioventu voor mij aan de spits.
Aan de kinderen van Leuven wens ik: veel plekken om te spelen, veilige fietspaden (die er echt onvoldoende zijn), open wijken waar contacten met anderen (ongeacht hun kleur) niet worden geschuwd, families die met plezier tijd voor hen maken, scholen waar ze al hun talenten kunnen en mogen botvieren.
Mijn grote wens is dat Leuven met haar mensenkapitaal, met haar universiteit en met haar bedrijven de kampioen wordt in energiebesparing en in promotie van groene energie. Een veilige en autonome aanpak van het energieprobleem is dé uitdaging van de eenentwintigste eeuw. Daar wil ik op alle mogelijke manieren mijn schouders onder zetten.
Een stem voor Groen! is een goede stem omdat Groen! in de eerste plaats opkomt voor alles wat het kwetsbare leven ondersteunt: een leefbare aarde voor mensen, dieren en planten; een leefbare multiculturele samenleving, die niet simpel maar onvermijdelijk is. De twee grootste bedreigingen voor de veiligheid van de mensen die wereldwijd en ook bij ons moeten worden aangepakt, zijn armoedebestrijding en milieuvernietiging. Daarvoor staan wij en vragen wij uw steun en uw stem.
Mijn mailadres
06 oktober 2006
Frans Dumont (2de plaats)
Ik ben op 30 juli 1948 in Leuven geboren en in Kessel-Lo opgegroeid. Ik woon in de Koetsweg op het nummer 148, op een klein kwartiertje fietsen van het stadscentrum. Het lesgeven heb ik twee jaar geleden ingeruild voor het verdedigen van de belangen van de voetgangers, fietsers en openbaar vervoergebruikers in de gemeenteraad, de raad van advies van De Lijn Vlaams-Brabant en het raadgevend comité voor de gebruikers van de NMBS.
Een van mijn favoriete boeken is "De stem van het volk" van stripauteur Tardi. Ik geniet met volle teugen van de muziek van Praga Khan. "L'enfant" van de gebroeders Dardenne vind ik een steengoede film. Ik voel me sterk aangesproken door de levenswijsheid uit Afrika : "Het is beter een licht aan te steken dan de duisternis te vervloeken".
Als opa van Lotte en ... wens ik voor alle kinderen van Leuven dat op zomerse dagen niet zij maar de auto's binnen moeten blijven.
Mijn droomproject voor Leuven is de uitbouw van een modern tramnet dat de leefbaarheid en bereikbaarheid van de binnenstad ten goede zal komen.
Een stem voor Groen! is een goede stem. Zonder Groen! was er vandaag van het project autodelen in Leuven geen sprake geweest.
Je kunt mij hier mailen
Marleen Demuynck (3de plaats)
Persoonlijke gegevens,
C. Meunierstraat 97
3000 Leuven
59 jaar, 3 kinderen, zelfstandige psychotherapeut en bemiddelaar in familiezaken
Wat is je wens voor de kinderen van Leuven?
Twee thema’s waarvan dat ik vind dat het voor de kinderen van Leuven beter kan :
1. Gezondheid. Dan denk ik vooral aan schone lucht, bewegingsruimte voor de ouderen, speelmogelijkheden voor de jongeren, veiligheid op straat en het vervangen van snoep en drankautomaten in de scholen door drinkwaterfonteintjes en een aanbod fruit(bereidingen).
2. Aanleg van natuurparken waarin kinderen van alle leeftijden hun gading vinden, waar de jongeren nog echt kunnen spelen en ravotten, waar ze zich mogen vuil maken, leren met vallen en opstaan en kunnen avonturieren, waar adolescenten kunnen kletsen, lachen, zonnen, zoenen.... en verder is er de aanwezigheid van natuurlijke elementen zoals stammen, twijgen, snoeihout, waterpartijen die op verschillende manieren kunnen gebruikt worden door jong en oud, een afwisseling aan open en gesloten plekken, Een stukje wildernis.... Zo zijn er bijvoorbeeld geen zandbakken maar bergen zand. Hierbij verwijs ik naar een park zoals ‘De groene long’ in Kuurne of ‘De prettige wildernis’ in Gent.
Welk project of voorstel zou je graag realiseren in Leuven?
Voor de volgende legislatuur zou ik o.a. graag het volgende verwezenlijkt zien :
1. Een bestuur dat werk maakt van woonprojecten waarin voorzien wordt in betaalbaar huren voor de categorieën van mensen die niet aan een sociale woning geraken maar voor wie kopen of huren in Leuven niet meer betaalbaar is. Het bestuur kan hier werk van maken door enerzijds in overleg met andere centrumsteden en eventueel samen met de VVSG uit te zoeken hoe ze hun greep op de private woningmarkt kunnen vergroten en anderzijds door daar waar zich opportuniteiten aanbieden woonprojecten op te zetten waar via PPS (privaat-publieke samenwerking) voorzien wordt in betaalbare huurwoningen. Er is daarbij ook extra aandacht nodig voor de vele alleenstaanden.
2. Verder wens ik een bestuur dat werk maakt van ‘groene vingers’, wat wil zeggen dat er vanuit de randgemeenten een doorgedreven aanleg komt van groene ‘avenues’ naar het centrum van Leuven, een netwerk van toegangswegen waarbij de prioriteit gaat naar toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid voor het niet gemotoriseerde verkeer, nl. rijwielen en voetgangers. Dit veronderstelt fiets- en voetgangerspaden en bruggen waar nodig, gelijkvloerse bestrating en 30 km zones, veilige oversteken voor voetgangers en rijwielen aan kruispunten, op regelmatige afstand voorzien in de uitbouw van een zitplek met wat groen, een vuilnisbakje...
3. Verder zou er dringend werk moeten gemaakt worden van comfortabele opstapplekken voor openbaar vervoer, ttz. bushokje met zitmogelijkheden, fietsstallingen, gemakkelijke opstap...op centrale plekken mogelijkheid om bagage tijdelijk weg te bergen, buggy’s of fietsen te huren...
Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
Omdat je, zoals ik, aan alle leven dat na jou komt, deze prachtige aarde wil nalaten in een zo goed mogelijke gezondheid. Ik vind het gewoon mijn verantwoordelijkheid om er zorgzaam mee om te gaan; ieder ander levend wezen heeft er even veel recht op als ikzelf.
Mijn mailadres
05 oktober 2006
Klaas Delrue (4de plaats)
1. Persoonlijke gegevens:
Ik ben net 30 jaar en woon sinds enkele jaren in Kessel-Lo. Ik werk halftijds voor Groen! Vlaams-Brabant, en een steeds groter deel van de andere helft van mijn tijd gaat naar Yevgueni (een Vlaamse, Nederlandstalige groep waarvan ik de zanger ben).
2. Je favoriete boek, CD, film, citaat
Boek: Mexico ’86 van Leo Vanderelst, en het nieuwe -nog te verschijnen- boek van François Cauliez. Film: iets recenter "Constant Gardener. Aller tijden blijft "The Big Lebowski" één van mijn favorieten. CD : The Bigger Picture (Milow).
3. Wat is je wens voor de kinderen van Leuven?
Een speelplein, speelbos, speelstraat of park in de buurt alwaar zij kampen kunnen bouwen (en om ter diepste putten graven)!
4. Welk project of voorstel zou je graag realiseren in Leuven?
Gratis of zeer goedkope leenfietsen aan het station én aan (zo goed als onbestaande) satellietparkings. Het overgrote deel van het autoverkeer in Leuven kan vermeden worden en ik weet zeker dat bijna iedereen dat veel leuker zou vinden. Pure drempelvrees dus.
5. Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
Omdat Groen! het goed voor heeft met deze wereld en de mensen die er wonen. Ook de mensen in en uit andere windstreken (al te vaak samengevat onder de noemer "het Zuiden") én de mensen in de toekomst. Zo eenvoudig is dat!
10 jonge groene voorstellen
Voluit voor groene energie. Wij investeren in energiezuinige woningen en bedrijven die de kaart van duurzame technologie trekken. Iedereen wordt er beter van en we versterken Leuven als een groen lichtbaken in de toekomst.
Wonen voor iedereen. Leuven mag geen stad worden waar alleen rijke mensen nog kunnen wonen. Wij kiezen voluit voor woonmogelijkheden voor iedereen. En we steunen in het bijzonder nieuwe woonvormen zoals samenhuizen en duurzaam wonen.
Stad op kindermaat. Voor ons zijn kinderen de norm bij de aanleg van straten, pleinen en kruispunten... dat is beter voor iedereen. Een stad waar kinderen zelf te voet of met de fiets naar school gaan of bij hun vriendjes gaan spelen, dat is een stad die echt kiest voor levenskwaliteit.
Gezondheid? Santé! In een stad met zuivere lucht is het goed wonen. Kiezen voor een sterk milieubeleid is een keuze voor een leefbare stad, waar mensen willen blijven. En zo kunnen jongeren hier met een gerust hart opgroeien.
Lanceer jezelf de ruimte in! Ruimte om te ravotten, te sporten, te skaten, te fuiven, muziek te maken of gewoon te babbelen, dat brengt een stad tot leven. Liefst zonder dat het stukken van mensen kost, dan zitten we op het goede spoor.
Eén stad, één wereld. Een andere wereld begint bij onszelf, hier in deze stad. Door te kiezen voor eerlijke handel, sprankelende uitwisseling met steden in het Zuiden en echte steun voor vredesprojecten kan Leuven zich op de wereldkaart zetten.
Fiets ahoi! Wij kiezen om ook in de toekomst mobiel te zijn. Zodat mensen zich comfortabel, veilig en duurzaam kunnen verplaatsen in en naar de stad. Als we voluit gaan voor betere fietspaden en aantrekkelijk openbaar vervoer (ook op late uren), dan komt die groene stad een stapje dichterbij!
Open deur, open stad. Er ligt geen toekomst in haat of discriminatie van bevolkingsgroepen. Een egoïstisch ‘eigen volk eerst’ maakt onze wereld niet veiliger. Leuven is altijd een open en verdraagzame stad geweest, en moet dat ook blijven.
Laat het bruisen! Cultuur vernieuwt, geeft ons adem. Niet alleen grootschalige evenementen, maar vooral dat tikkeltje anders, uitdagende en frisse. Meer kansen voor jonge kunstenaars van hier. En zo wordt Leuven een beetje ‘dwarser’, want dat mag wel...
Fatiha en Toon op Scorpio
Groen! wil duurzame oplossing voor Tervuursevest
Raadslid Frans Dumont heeft een aantal voorstellen uitgewerkt (zie tekening) om een duurzame oplossing aan te bieden aan de bewoners en omwonenden van de Tervuursevest.
Het gaat hier over een gedeelte van de Ring waar de leefkwaliteit en het veilig kunnen wandelen en fietsen ondergeschikt zijn aan de verkeersfunctie. Er bestaan plannen om onder meer tussen de Naamse- en Tiensepoort het doorgaande autoverkeer op één rijstrook te brengen. Deze maatregel moet de verblijfsfunctie op de Vesten ten goede komen.
Volgens het Ruimtelijk Structuurplan van Leuven is de woonfunctie op het gedeelte van de Tervuursevest waar u verblijft ondergeschikt aan de verkeersfunctie. Frans Dumont is het niet eens met die visie.
Ook op deze plek hebben mensen recht op aangenaam wonen en veilig fietsen en stappen. Daarom werkte Groen! een voorstel uit van herinrichting. Het is een idee om de discussie over de Tervuursevest aan te zwengelen. Er zijn mogelijk nog betere oplossingen te bedenken. Het is alleszins belangrijk dat het debat verder gevoerd wordt.
Meer info bij Frans Dumont
04 oktober 2006
Drukke mediadag voor Fatiha
Groen! wil beter fietspad aan provinciehuis
Wie op de ring voorbij het provinciehuis fietst, zal het geweten hebben: het fietspad gaat er namelijk – niet zo naadloos – over in een kasseistrook. Niet alleen is dit op zijn zachtst gezegd een 'minder ideale' ondergrond voor fietsers, de plotse en onlogische overgang kan zelfs gevaarlijk zijn voor nietsvermoedende tweewielers. Bovendien of juist daardoor is er op dezelfde plek nogal wat verwarring over waar het fietspad nu juist verder loopt.
Daarom haalde Groen! vandaag tijdens een actie de ‘rode loper' boven. Die staat symbool voor degelijke fietspaden, waarvan iedereen intussen toch weet dat ze idealiter uit (rood) asfalt bestaan. We willen niet zomaar klagen over een 'restant' van enkele meters kasseien maar vooral over het feit dat deze kasseien nieuw en pas aangelegd zijn bij de bouw van het provinciehuis. Eens te meer blijkt dat fietsers en een bijhorend fietsbeleid niet bovenaan de agenda van het Provinciebestuur (en het gemeentebestuur) stonden en staan.
Groen! wil hier een beter fietspad. Dit is een zeer drukke fietsverbinding. Voor fietsers is de kwaliteit van een fietsroute van groot belang, soms zelfs van levensbelang. Door een verbetering van dit stuk fietspad zou er al een stap vooruit gezet zijn. Een volgende stap zou voor ons moeten zijn de aanleg van kwalitatieve tweerichtingsfietspaden aan beide zijden van de Vesten.
Toon Toelen, 1ste plaats provincieraad en 12de plaats gemeenteraad
Jan Mertens, voorzitter
Nog meer foto’s kun je hier vinden
Er zijn nog enkele affiches...
Nog enkele dagen en dan gaan we weer met z'n allen naar de stembus. Nog enkele dagen om nog meer mensen ervan te overtuigen dat een groene stem meer dan ooit een nuttige stem is. En dat kan ook door het uithangen van een mooie groene affiche. Kun jij nog een affiche ophangen, of ken jij nog mensen die dat zouden willen, geef ons dan een seintje via mail of bel ons even op 016/ 29 78 36. Dan brengen we de affiches naar je toe. Je mag ook altijd langskomen op ons campagnesecretariaat in de Maria Theresiastraat 73 in Leuven.
Martina Hülsbrinck (5de plaats)
Dongelsplein 13, 3018 Leuven (Wijgmaal)
44 jaar
4 kinderen (18/16/8/6 jaar)
huisvrouw/moeder/kunstenares/voorzitter PPO.be vzw
citaat:
Een lepel vol daad is meer dan een schop vol raad.
of
Wanneer de laatste boom gekapt,
de laatste vis gedood,
en de laatste rivier vergiftigd is,
dan zullen jullie begrijpen dat geld niet eetbaar is.
Tussen die twee kan ik moeilijk kiezen!
Favoriete boek:
Terra Incognita (Peter Tom Jones & Roger Jacobs)
CD:
Fanfare Ciocarlia (Gili Garaboli)
Mijn wens voor de kinderen van Leuven
Ja, dat zij meer mogelijkheden vinden om buiten te bele(u)ven/spelen: b.v.
de schoolplaats(en) in de buurt te mogen benutten.
Welk project of voorstel wil ik graag realiseren in Leuven
Leuven helpen een regionale hernieuwbare energiemarkt op te bouwen.
Samenwerking tussen b.v. boeren, het stadsbestuur en scholen in verband met warmtekrachtkoppeling (WKK).
Boeren als grondstofleveranciers, de stad (of b.v. scholen) als afnemer van de grondstof en/of verwerker van de grondstof.
De grondstof kan koolzaad zijn. Dit is te persen, filteren en kan huisbrandolie (verwarming/energie) of dieselolie (dieselvoertuigen) vervangen.
In steden in b.v. Nederland/Duitsland rijden straatveegmachines op pure plantenolie (koolzaadolie), worden scholen of grote gebouwen van de stad met deze hernieuwbare energiegrondstof verzorgd. Of ondersteunt de stad een kleine KMO bij het uitbaten van een ppo-tankstation.
Er kan een kweek- en verwerkingsproject met plaatselijke boeren en scholen opgestart worden. Dit kan heel educatief zijn voor de komende generatie (school/leerlingen), zij leren daardoor ter plaatse duurzaam omgaan met energie. Vanuit mijn positie als voorzitter van PPO.be vzw en moeder van schoolgaande kinderen kan een steunende samenwerking opgebouwd worden.
Ook kan met derdewereldlanden/partnership een aanknooppunt ontstaan - helpen bij plaatselijke energievoorziening, natuurlijk met andere/plaatselijke planten (b.v. jatropha).
Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
Ook kleine dingen kunnen de wereld/stad veranderen.
Mijn mailadres
Kleur je provincie Groen!
Aanstaande zondag zijn er ook provincieraadsverkiezingen. En ook daar willen we zoveel mogelijk groene verkozenen hebben. Dat is de beste garantie om een sterk groen geluid te laten horen in de provincie Vlaams-Brabant.
Wil je meer info over onze voorstellen? Dan kun je hier terecht voor tien groene smaakmakers voor Vlaams-Brabant of hier voor ons volledig programma. Zeker de moeite!
Info over de lijsttrekker voor het district Leuven, Toon Toelen, kun je hier vinden.
Wijgmaal - een slechte verkiezingsstunt!?
Het is niet te geloven en toch waar: Wijgmaal heeft een stuk fietspad bijgekregen. Eigenlijk zat het sinds jaren verscholen onder een laag aarde met mooi bloeiende bloemen. Iedereeen genoot van het zicht en niemand gebruikte het verwaarloosde overgebleven stuk. Niemand klopt niet helemaal, want klanten die snel bij de bakker binnensprongen, durfden hier wel eens te parkeren.
Maar het verhaal is nog niet uit. Waar ligt nu het geasfalteerde fietspad? In de Baron Descampslaan, waar de werken voor de vernieuwing van deze straat in november 2006 aangepakt worden. Zo werd het alleszins door het stadsbestuur meegedeeld aan de bewoners.
Waarom dan nu een asfaltlaag, die mooi meegaat met alle putten en een breed bijkomend stuk rijvak vormt voor de auto’s? Omdat je in het eerste stuk van de straat – nadat je de Wakkerzeelsebaan verlaten hebt – door de geparkeerde auto’s (huizenkant) moet wachten en het tegenkomend verkeer moet doorlaten, is dit nu dé kans. Het tegenverkeer rijdt over het, op gelijke hoogte met de straat liggende nieuw geasfalteerde fietspad, en is zo dubbel zo snel door de straat.
Met een nieuw fietspad heeft dit niet veel te maken. Met een minder geslaagde verkiezingsstunt wel…
Martina Hülsbrinck
03 oktober 2006
10 voorstellen voor een groener Leuven
2. Zet de stad op het spoor van een duurzame economie. Als Leuven voluit de groene economische kaart trekt, onder meer door een ecologisch bedrijvencentrum, dan garanderen we de toekomst van onze kinderen.
3. Zet de wissel op duurzame mobiliteit. Je veilig verplaatsen te voet of met de fiets, dat moet kunnen. Daarnaast een stipt, efficiënt en toegankelijk openbaar vervoer. En verder auto’s en bussen met schone motoren, die richting willen we uit.
4. Herover de publieke ruimte. Beleefbare ruimte, waar mensen veilig kunnen zitten, waar kinderen kunnen spelen, waar er voor iedereen groen op wandelafstand is, waar je naar een openbaar toilet kunt gaan zonder ervoor te moeten betalen, dat is een investering in kwaliteit.
5. Beleid in dialoog met de burgers. Kiezen voor permanente dialoog, en actieve betrokkenheid van in het begin bij grote projecten, is kiezen voor eigentijds beleid.
6. Stad op kindermaat. Dat is voor iedereen beter. Dus: zuivere lucht, oversteekplaatsen die overzichtelijk zijn voor kinderen, speelruimte op loopafstand die geen geld kost, veilige ‘kindlinten’ langs waar kinderen zelfstandig met de fiets al hun verplaatsingen kunnen doen.
7. Duurzaam en betaalbaar wonen voor iedereen. Fors blijven investeren in sociale huisvesting. En daarnaast een versterking van de huursector, nieuwe woonvormen als samenhuizen, en impulsen voor ecologische renovatie en duurzaam bouwen.
8. Een stad met veel kleuren. Leuven moet een open stad blijven, geen stad van angst en haat. Blijven investeren dus in het wegwerken van achterstelling én alle bevolkingsgroepen de sleutels voor participatie (b.v. kennis van het Nederlands) aanreiken, dat is de weg.
9. Een levende stad is een veilige stad. Kiezen voor de sociale veiligheid van de woonomgeving, voor een beleefbare publieke ruimte, voor meer wijkagenten en voor snelle fietspatrouilles laten meer ruimte voor preventie in het veiligheidsbeleid.
10. Cultuur staat voor kwaliteit. Een stad die actief op zoek gaat naar jong en creatief talent, die een breed aanbod aan cultuurvormen koestert, die geen schrik heeft van kwaliteit, en die ruimte geeft aan burgers en verenigingen is een stad die leeft.
Ons volledig programma kun je hier vinden.
Malek Zahi (6de plaats)
Laat ik me even voorstellen, ik ben Malek Zahi, Belg, afkomstig uit Algerije, naar België gekomen om te studeren. Ik heb mijn hart verloren in Leuven, ben getrouwd met een Limburgse en samen met onze kinderen vormen wij een multicultureel gezinnetje.
Al snel had ik begrepen dat integratie in deze stad, die ik beschouw als mijn tweede thuishaven, alleen mogelijk zou zijn als ik enerzijds de taal machtig zou zijn en ik me anderzijds zou integreren in het sociale, sportieve en culturele stadsleven.
Van dag tot dag ben ik steeds meer van deze stad gaan houden, wat mij deed besluiten om via vrijwilligerswerk een beetje van het geluk dat mij hier te beurt viel ook terug te schenken aan de stad en zijn bewoners.
Ik lees vooral veel over de actuele thema’s in de wereld, in kranten en tijdschriften, en volg ook alle mogelijke nieuws- en actualiteitenprogramma’s op televisie. Mijn muzikale voorkeur gaat uit naar wereldmuziek, muziek is mijn leven.
Ik was actief in de voetbalploeg Stade Leuven, later ook in de fusieploeg OHLeuven, waar ik mij nog steeds inzet als afgevaardigde van de jeugdploegen. Ik lag mee aan de basis van de multiculturele vereniging Moonlight Club Leuven en richtte later mee een aantal zaalvoetbalploegen op, o.a. Tropical Team, Sporting Kessel-Lo en KVLeuven, ploegen voor zowel allochtone als autochtone jongeren.
Verder verdeel ik mijn tijd tussen de Leuvense Integratieraad, ben ik medewerker van het Leuvense Wereldfeest, het Colorafestival en de syndicale werking, als afgevaardigde.
Groen! staat open voor alle sociale klassen, ongeacht leeftijd, cultuur of afkomst, en omdat ik droom van een gemeenschap waarin iedereen zich thuis kan voelen, een droom waarvan ik zeker ben dat Groen! die kan realiseren.
Integratie moet en zal er komen, en met Groen! is dit alvast gegarandeerd!
Je kan me altijd mailen
Groen! wil project van autovrij wonen
Groen! wil dat in Leuven projecten worden opgezet van autovrij wonen. Bedoeling is dat bij uitwerking van een nieuw bouwproject, of bij renovatie of herbestemming van een grotere eenheid of stadsdeel als norm de bewoners van dat project (of alleszins een deel van de bewoners) geen eigen auto hebben. Vooral in het buitenland is er de voorbije jaren ruime ervaring met dergelijke experimenten. Een dergelijk project heeft veel voordelen voor de stad: grotere leefbaarheid, bijdrage aan duurzame mobiliteit, ruimte voor toekomstgerichte experimenten. Voor een aanzienlijke groep bewoners biedt zo’n project ook heel wat voordelen: veel mensen zijn op zoek naar een leefbare, veilige en duurzame woonomgeving binnen het stedelijk gebied. Groen! vraagt dat het Leuvens stadsbestuur binnen de voorziene bouwprojecten voor de volgende jaren minstens één project van autovrij wonen toewijst en met alle betrokken partners de voorbereidingen start. Groen! wil actief meewerken aan de voorbereiding ervan.
Frank Dupont legt uit: "Veel mensen hebben nu geen auto, omdat ze dat niet willen of omdat ze geen auto kunnen betalen. Er zijn ook veel mensen die wel een auto nodig hebben, maar die niet erg veel gebruiken. Met een efficiënt systeem van autodelen en een goede ontsluiting met openbaar vervoer en fiets kunnen ze hun leven perfect organiseren. Door woonprojecten waar geen of veel minder auto's zijn kunnen we voor die mensen een hoge woonkwaliteit garanderen die ook interessant is voor de algemene leefkwaliteit in de stad. Zo'n project hoeft helemaal niet het algemeen beleid op het vlak van parkeerplaatsen in het gedrang te brengen als er goede afspraken worden gemaakt. Het kan integendeel een stimulans vormen om werk te maken van toekomstgerichte stedelijke woonvormen die kiezen voor duurzaamheid en leefkwaliteit."
Ons voorstel kun je hier vinden.
02 oktober 2006
Roel Dobbelsteijn (8ste plaats)
Persoonlijke gegevens
Ik woon in Kessel-Lo, ben 37 jaar, woon sinds 1998 in Leuven, heb een vrouw en 2 kinderen, kom uit Nederlands Limburg, werk bij de provincie Vlaams-Brabant.
Favoriete boek, CD, film, citaat
Ik ben van 1968 en ook in de muziek van die tijd blijven hangen: Rolling Stones, Jimi Hendrickx, Elvis, Creedence Clearwater Revival, etc. Voor boeken heb ik weinig tijd of geduld. Ik lees de Standaard en de Volkskrant.
Wat is je wens voor de kinderen van Leuven?
Een aangename leefwereld, waarin straten het hele jaar speelstraten zijn. Ruimte om samen te spelen en veilig op te groeien naar volwassenheid.
Welk project of voorstel zou je graag realiseren in Leuven?
Ik zou van Leuven de fietshoofdstad van Europa willen maken. Alle bestemmingen liggen immers binnen fietsafstand. Belangrijkste project zou zijn eindelijk goede stallingen te voorzien aan alle openbare gebouwen en winkels van Leuven, zodat fietsers weer voelen dat ze welkom zijn.
Ik zou alle pleinen in Leuven vrij maken van autoverkeer, zodat het weer fijn wordt er een terrasje te pakken en elkaar te ontmoeten. Waarom stoppen bij de Grote Markt en de Oude Markt?
Ik zou willen werken aan een netwerk van autovrije routes van de deelgemeenten naar het hart van de stad, waar de fietser en de voetganger koning zijn en de auto soms te gast.
Tiensestraat, Brusselsestraat, Mechelsestraat, Schapenstraat, Vaartstraat, allemaal oude historisch straten, waar het leven weer zou terug keren, als de auto er eenmaal is verdwenen.
Dan wordt wonen in de stad weer aangenaam.
Ook in de deelgemeenten zou ik veel meer doen aan het sluikverkeer, dat nu de wijken teistert. Daar zou door eenvoudige ingrepen rustige gezellige buurten kunnen ontstaan, waar mensen weer een praatje met elkaar te maken op straat.
Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
Groen heeft aandacht voor mensen en oog voor de toekomst. Groen wil verder gaan en keuzes maken. Groen heeft goede ideeën, het wordt tijd om ze uit te voeren.
Mijn mail
Groen! wil een zonnedakenplan voor Leuven
Het energievraagstuk is waarschijnlijk de belangrijkste ecologische uitdaging van de toekomst. De hoge olie- en gasprijzen en de opwarming van ons klimaat, maken duidelijk dat we met z’n allen moeten inzetten op energiebesparing, efficiënte productie en duurzame energie. Dit zal in de nabije toekomst ook leiden tot de sterkste economische positie. “Inzetten op energiebesparing en duurzame energie geeft zeer interessante mogelijkheden om een stad als Leuven te positioneren als stad waar de toekomst vorm krijgt”, verduidelijkt gemeenteraadslid Sofie Luyten.
Er is nood aan een belangrijke impuls op stedelijk niveau, van het beleid voor duurzame energie. In de eerste plaats moet een hogere politieke ambitie worden vastgelegd. Dat houdt in dat Leuven voor zichzelf een ambitieuze en controleerbare doelstelling vastlegt op het vlak van energiebesparing en klimaatbeleid. In het Milieubeleidsplan van de stad Leuven is dat nu niet het geval. Ten tweede komt het erop aan die doelstelling op een efficiëntere wijze om te zetten in realisaties op het terrein. Veel particulieren willen graag in hun eigen leven kiezen voor duurzame energie, maar worden daarin te weinig gesteund, of botsen op te snel uitgeputte subsidiemogelijkheden (zeker wanneer het gaat over zonne-energie). Om daaraan tegemoet te komen is het zinvol een speciale structuur op te zetten.
Daarom stellen we voor dat een Leuvens Energie Agentschap wordt opgericht. Deze formule is uitgedacht door ambtenaren van de Europese Unie en bestaat reeds in tientallen Europese steden. In een energieagentschap worden verschillende partners samengebracht (overheid, universiteit, bedrijven, energiebedrijven, ngo’s). Het agentschap genereert middelen en kennis voor het opzetten van projecten van duurzame energie. In Nederland vinden we voorbeelden in Zoetermeer, Amersfoort, Arnhem en Apeldoorn. Winnaar van de internationale ‘Climate Star’-prijs is het Delfts Energie Agentschap dat ondermeer werkt rond energiebesparing in huurwoningen, windmolens en PV-zonnepanelen op geluidsschermen en publieke gebouwen in de stad.
Voor een stad als Leuven liggen er enorme kansen om een synergie te creëren tussen verschillende actoren, zoals het stadsbestuur, de KULeuven, bedrijven zoals Imec en ngo’s zoals Dialoog. Als opdracht voor het Leuvens Energie Agentschap kunnen we onder meer denken aan het uitwerken van actieve informatiecampagnes, het aanbieden van goedkope energie-audits voor particulieren en bedrijven, het aanbieden van verschillende formules om aan energiebesparing te doen in bestaande woningen (bv. dakisolatie), steun en advies inzake energie bij nieuwbouw en het opzetten van projecten omtrent hernieuwbare energie.
In dit voorstel wordt bijzondere aandacht gevraagd voor zonne-energie. Andere projecten, onder meer het plaatsen van windmolens, zijn natuurlijk evenzeer van belang. Pilootprojecten op het vlak van zonne-energie kunnen er toe bijdragen dat verdere ervaring wordt opgedaan in concrete toepassingen en dat een impuls wordt gegeven aan bijkomend onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. Toepassingen van zonne-energie kunnen een plaats krijgen bij particuliere woningen, bedrijfs- en schoolgebouwen, sociale huisvesting, openbare gebouwen, enz. Om dit alles te realiseren kan het Leuvens Energie Agentschap een zonnedakenplan opmaken. De aanwezigheid van een bedrijf als IMEC, dat internationaal een voortrekkersrol speelt op het vlak van de ontwikkeling van technologie voor zonne-energie betekent een belangrijke extra troef bij de uitwerking van een zonnedakenplan.
“Groen! vraagt van het stadsbestuur een sterker politiek engagement om deze stad uit te bouwen tot een toonbeeld van een beleid van duurzame energie. Daartoe zijn nieuwe instrumenten nodig. We vragen de oprichting van een Leuvens Energie Agentschap dat met alle betrokkenen kan werken rond energiebesparing en duurzame energie. Eén van de opdrachten van het energieagentschap zal de opmaak en de uitvoering zijn van een zonnedakenplan”, aldus nog Sofie Luyten.
Het groene voorstel voor het zonnedakenplan kun je hier vinden.
01 oktober 2006
Debat integratieraad
Vandaag was lijsttrekster Fatiha Dahmani voor Groen! aanwezig in het debat van de Leuvense integratieraad. De integratieraad heeft een uitgebreid memorandum gemaakt, dat zo goed als volledig is overgenomen in het groene programma voor Leuven.
Frieda Jans (9de plaats)
Frieda Jans
° 22 oktober 1952 in Mechelen
getrouwd met Kris Fierens
3 volwassen kinderen
free-lance conferentietolk
woont in Leuven sinds 1988, in Kessel-Lo sinds 1990.
Mijn favoriete boek : wat een onmogelijke vraag!
Al sinds mijn kinderjaren ben ik verslaafd aan lezen, een week zonder boek (fictie, non-fictie, wereldliteratuur, klassiekers, thrillers, ...) en ik word al onrustig.
Het is dus echt onmogelijk om 1 boek eruit te lichten. Aangezien ik dol ben op detectiveverhalen en op thrillers zou ik misschien “De naam van de roos” van Umberto Eco moeten vermelden maar ook de “Avonturen van Father Brown” van Chesterton, die ik onlangs herondekt heb in de Nederlandse vertaling uit 1951 onder redactie van Godfried Bomans. De laatste jaren ben ik ook een fan geworden van de Spaanse schrijver Arturo Pérez-Reverte. Hij schrijft intelligente (niet is ergerlijker aan een “spannend” boek waarbij je op blz. 25 al weet hoe het zal aflopen!) spannende boeken, maar verwerkt in zijn verhalen ook een hoop maatschappijkritiek. Als uitsmijter nog een “eco-thriller” van de Duitse schrijver Frank Schätzing : “De Zwerm”.
Mijn favoriete cd : nog zo’n onmogelijke vraag! Op dit ogenblik staan er op mijn
i-pod zowel albums van Ella Fitzgerald, als van Mozart, Manu Chao, Susheela Raman ... en nu wil ik er nog Gregoriaanse gezangen op zetten. En natuurlijk bossa nova, samba en alles wat valt onder de noemer MPB : Musica Popular Brasileira.
Mijn wens voor de kinderen van Leuven is dat ze vrij en onbezorgd kunnen spelen in deze gemeente, en dat volwassenen (ALLE volwassenen) zich collectief verantwoordelijk zouden voelen voor de kinderen (ALLE kinderen) van onze gemeente en ver daarbuiten.
Een stem voor Groen! is een goede stem, omdat Groen! een verstandig, evenwichtig basisprogramma heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.
Groen! is DE partij die verder kijkt dan haar neus lang is. Leuven is weliswaar een aangename plek om te wonen, maar nog niet voor iedereen. Bovendien is Leuven een beetje het slachtoffer aan het worden van het eigen succes. Ik stoor me ook aan de nogal “dictatoriale” stijl van het gemeentebestuur. Op het vlak van inspraak van de burgers heeft Groen! interessantere voorstellen dan de andere partijen.
Tot slot is Groen! een verdraagzame partij en bijzonder vrouwvriendelijk!!!
Mijn mail
Twijfelen hoeft niet meer: stem Groen!
Op basis van de gegevens van de VRT-peiling die eerder deze week bekend werden wordt de uitslag van de verkiezingen volgende zondag bijzonder boeiend. Groen! zou een behoorlijk goed resultaat van bijna 13% kunnen optekenen. Dit is niet slecht (zeker als je even in herinnering brengt wat de partij de voorbije jaren heeft doorgemaakt) maar het kan en moet nog een beetje beter. Als we nog een stapje vooruit kunnen gaan, kan Groen! in Leuven de derde partij worden.
Tijdens de campagne kwamen we in contact met mensen die nog twijfelen tussen Groen! en een van de huidige meerderheidspartijen. Met de cijfers van de peiling in de hand kunnen we nu aan die mensen zeggen: twijfelen hoeft echt niet meer, stem Groen!, nu meer dan ooit.
Op basis van de peiling zouden de beide huidige meerderheidspartijen SP.a en CD&V vooruit gaan. Wie schrik had dat een van die partijen achteruit zou gaan, die hoeft daar nu niet meer voor te vrezen. Er zijn nu nog meer redenen om zeker Groen! te stemmen. Als de beide huidige meerderheidspartijen inderdaad onmiddellijk zullen besluiten om in dezelfde coalitie door te gaan, dan ontstaat een nog grotere bestuursmeerderheid dan de huidige. Dan is het meer dan ooit nodig dat er een sterk en positief tegengeluid kan komen in de vorm van een voldoende grote groene vertegenwoordiging in de gemeenteraad. We kunnen toch niet aanvaarden dat de tegenstem vooral zou komen van het VB?
Maar even interessant is dat op basis van de huidige peiling ook andere coalities mogelijk beginnen te worden. Puur rekenkundig zijn er nu al andere mogelijkheden, ook met Groen! erin. Ook om die opties maximaal open te houden, en op die manier de coalitievorming terug ruimer te maken, is een versterking van Groen! absoluut een nuttige stem. Als we de laatste dagen van de campagne het aandeel van Groen! nog kunnen versterken, en zo onze zesde zetel vrijwaren of zelfs onze delegatie uitbreiden, dan kan Groen! nog sterker wegen op de coalitievorming. En dat is zeker positief. Groen! wil mee verantwoordelijkheid opnemen voor Leuven, samen met die partijen die ook willen gaan voor een progressief, solidair en groen Leuven.
Wie nog steeds twijfelt over haar of zijn stem voor de gemeenteraad, die kan ook nog altijd alleszins Groen! stemmen voor de provincieraad. Ook daar hebben we een sterke groene ploeg nodig.
Jan Mertens, voorzitter Groen!Leuven
Verkiezingsmeeting
Gisteren was er in Gent de nationale verkiezingsmeeting van Groen! De sfeer was geweldig goed, onder meer door het fel gesmaakte optreden van Yevgueni met de Leuvense groene kandidaat Klaas Delrue als zanger. Er was een ruime delegatie uit Leuven aanwezig. Lijsttrekster Fatiha Dahmani kwam ook op het podium om het te hebben over enkele groene strijdpunten in Leuven.
Meer foto's kun je hier vinden.
30 september 2006
Sam Rijnders (10de plaats)
Woonplaats: Leuven
Leeftijd: 18
Beroep: Student Politieke & Sociale Wetenschappen
Favoriete boek: "Verborgen Geschiedenis" van Dona Tartt Favoriete CD: "People are like seasons" van Sophia Favoriete film: Eternal Sunshine on the Spotless Mind
Wat is je wens voor de kinderen van Leuven?
Een open, vriendelijke en gezonde stad waar ze heerlijk kunnen buitenspelen zonder angst voor astma; waar ze hun unieke zelf kunnen zijn zonder veroordeeld te worden door anderen. Een stad om in te leven.
Welk project of voorstel zou je graag realiseren in Leuven?
Een autoluwe stad waarin openbaar vervoer en fietsers eindelijk centraal staan: het zou bijvoorbeeld heerlijk zijn om in een Tiensestraat zorgeloos te kunnen fietsen, én in twee richtingen. Ook meer fietsstallingen (erg nodig!) of een oplossing voor alle fietsverdwijningen en -diefstallen (bijvoorbeeld een online inventaris van alle teruggevonden fietsen zoals Groen! onlangs voorstelde) zouden ideaal zijn.
Waarom is een stem voor Groen! een goede stem?
De voorbije jaren zijn er misschien heel wat grote bouwprojecten gerealiseerd in Leuven, maar een stad is meer dan alleen maar een hoopje stenen. Een stem voor Groen! is hopen op een vriendelijke en sociale samenleving, waar mensen belangrijker zijn dan stenen. Waar ook rekening met de natuur wordt gehouden.
In Leuven hebben we een unieke mix van bewoners met o.a. studenten en allerlei culturen: laten we tonen dat vreedzaam en tolerant samenleven mogelijk is.
Groen! wil project groepswonen van ouderen
Groen! wil een sterk en toekomstgericht woonbeleid. Een van de accenten die we daarbij willen leggen, is de steun voor nieuwe woonvormen. Het gaat daarbij onder meer over verschillende vormen van samenwonen. Heel wat jongere, maar ook oudere mensen zijn op zoek naar een vorm van wonen waarin ze zelfstandig kunnen blijven, maar toch met anderen samenwonen.
Raadslid Marleen Demuynck is alleszins heel erg overtuigd van deze woonvorm. Groepswonen van ouderen is een interessante en toekomstgerichte woonvorm voor ouderen, die zelfstandig wonen toelaat zonder dat men moet kiezen voor een verzorgingstehuis. Het model bestaat al in Nederland, en is daar een groot succes. Groepswonen is een prima model dat tegemoet komt aan de leefwijze van de eigentijdse oudere en dat ook slimme oplossingen kan bieden voor stedelijk wonen. Ook in Leuven zou een dergelijk project een kans moeten krijgen.
In de reeks 'beelden van een groene stad' werkte Groen! een voorstel uit voor groepswonen van ouderen. Het groene voorstel kun je hier vinden.
29 september 2006
Lisa Smolders (11de plaats)
persoonlijke gegevens:Ik ben twintig jaar en woon in Kessel-Lo. Mijn leven is op dit moment vooral mijn studie antropologie en muziek. Ik speel piano en pruts wat met wat andere instrumenten én ik speel bij Lokomotiv, de Leuvense samba-ritmesectie, wat voor mij synoniem is voor veel plezier. Verder ben ik graag bezig met in elkaar knutselen van kindervakanties voor Koning Kevin (vroeger nog Spelewei) en hou ik absoluut van cabaret, mijn katten en lekker koken (en eten).
mijn favoriete dinges:
boek: Het verstoorde leven - Etty Hillesum
cd: Lokomotivfilm: One flew over the cuckoos nest
citaat: Geluk is niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt.
mijn wens aan de kinderen van Leuven:Dat ze in een stad mogen leven waar alles mogelijk lijkt èn het ook een beetje zo is.voorstel voor de stad:Ik ben een voorstander van de "kindlinten", dat vind ik een heel mooi en praktisch initiatief. En ook muziek! "MEER MUZIEK OP STRAAT! hien is dat niet het aller-allerbelangrijkste hehe)
waarom stem op groen! goede stem.Een stem voor groen! is een stem voor de aarde. En ik denk dat die stem op dit moment echt nodig is. Ik zie niet hoe je nu oeverloos kan discussiëren over of een nieuwe parkeergarage drie of vier verdiepen moet hebben als je weet dat er een heleboel dingen zijn die we nu doorvoeren, die op dit moment vast goed zijn voor ons, maar die over enkele decennia er mee voor zullen zorgen dat we dan in een ongezondere wereld zullen leven. Een stem voor groen! is in mijn ogen vooral een stem voor meer zorg voor leven, zowel nu al, als hoe het er binnen vijftig jaar misschien zal uitzien.
Lokaal klimaatbeleid
Groen! is voorstander van een lokale aanpak van het klimaatprobleem. Onder meer in heel wat Nederlandse steden bestaan er al lokale klimaatbeleidsplannen. In ons land nog nauwelijks. Nochtans is er ook op lokaal vlak erg veel te doen. Het antwoord dat dit geen 'lokale bevoegdheid' is - dat we al te vaak van het stadsbestuur kregen - overtuigt niet. Bij heel wat beslissingen (onder meer op het vlak van energie, mobiliteit, ruimtelijke ordening) kunnen groene keuzes gemaakt worden. Het is zelfs vaak een opportuniteit om kansen te geven aan toekomstgerichte technologische oplossingen. Als we dat in Leuven systematisch zouden doen, dan zouden we het profiel van Leuven als duurzame stad van de toekomst kunnen versterken.
De groene voorstellen voor een lokaal klimaatbeleid, zoals uitgewerkt door raadslid Sofie Luyten, kun je hier vinden.
28 september 2006
Vera Dua steunt Fatiha Dahmani voluit
Groen!-voorzitter Vera Dua volgt de politieke ontwikkelingen in Leuven op de voet, en steunt voluit de lijst van Groen!Leuven:
“Net als in andere steden is ook in Leuven Groen! de beste garantie voor een progressief, solidair en groen beleid. En meer dan ooit is een groene stem een nuttige stem. Groen! wil mee verantwoordelijkheid nemen om deze stad op het spoor van een duurzame toekomst te zetten. Daartoe moet het progressief gewicht in het bestuur versterkt worden.
Wie – net als ik – ervan overtuigd is dat de toekomst langer duurt dan tot aan de volgende verkiezing, wie een politiek wil die ook op lange termijn denkt, die moet zeker nu groen stemmen. Een sterke groene stem in de Leuvense politiek is onmisbaar.
Ook met het oog op de volgende jaren. In 2007 zijn er immers weer federale verkiezingen, en dan willen we absoluut weer in het federaal parlement kunnen zetelen. Het resultaat van Groen! in een stad als Leuven zal mee bepalen hoe sterk we aan die campagne kunnen beginnen.
Samengevat: Leuven heeft meer dan ooit nood aan meer Groen!, en Groen! is meer dan ooit nodig.”
Nadenken over een tram in Leuven
Reeds in 1992 lanceerden de Leuvense Groenen het idee van een herinvoering van een tram. De motivatie was toen om op tijd een stap verder te denken dan de bussen. Toen zegden we dat het verwachte succes van de bussen op een bepaald moment tot overlast zou beginnen leiden.
Om te voorkomen dat mensen zich zouden gaan keren tegen het openbaar vervoer op zich, is het nodig om aan de volgende fase te beginnen denken. Hoe kunnen we dwars door het stedelijk gebied een hoogkwalitatieve openbaarvervoersas uitbouwen die een hoge kwaliteit, frequentie en capaciteit kan garanderen, zonder de hinder die zware bussen met verbrandingsmotoren genereren? Deze vraag blijft politiek erg belangrijk, ook als men niet op korte termijn gewonnen is voor een oplossing via een tram.
De voorbije jaren onderzocht de provincie al de mogelijkheid van een soort tram, die door zou kunnen lopen tot aan de rand van Brussel. In het mobiliteitsplan van de stad Leuven kiest men nog niet voor dit soort oplossing. Er wordt – op papier alleszins – wel overwogen een tram aan te leggen om één industrieterrein te ontsluiten. Dat is alleszins een zinloos idee.
Het idee van duurzame oplossingen die een volgende fase van de organisatie van het openbaar vervoer in het stedelijk gebied uittekenen, verdient meer aandacht dan de botte afwijzing ervan door het huidig stadsbestuur.
Een hernieuwde uitwerking van onze ideeën, zoals we die enkele jaren geleden presenteerden, kun je hier vinden.
27 september 2006
Nationale verkiezingsmeeting
Riet Van Laer (31ste plaats)
Persoonlijke gegevens
- 50 jaar.
- Grensstraat 53/4 in Kessel-lo
- Partner van Bob Peeters, moeder van Sebastiaan, Sofie en Thomas.
- Economiste van opleiding.
- Ambtenaar bij de Vlaamse Gemeenschap
Engagementen:
OCMW raadslid voor Groen! (lid van de OCMW raad, het bijzonder comité voor de sociale dienst, het comité voor de thuisdiensten, het tewerkstellingscomité, het gemeenschappelijk comité van de instellingen).
bestuurslid van Impuls, centrum voor training, vorming en procesbeheer in Aarschot.
Favorieten:
If I only had time … zou ik een veellezer zijn van literatuur (met voorkeur voor romans uit alle hoeken van de wereld, reisverhalen, non-fictie en de betere detectiveromans).
Verder fiets en wandel ik graag.
Laatst gelezen boeken: De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón, De grote beschavingsoorlog van Robert Fisk.
Muziek: liefst stilte.
Wens voor kinderen in Leuven:
Mijn kinderen (tussen 21 en 16) vinden het over het algemeen heel leuk om in Leuven te wonen, school te lopen, hun hobby’s uit te oefenen, uit te gaan.
Ze worden de laatste tijd, bij het uitgaan, meer en meer geconfronteerd met buitenwippers en akelige taferelen t.o.v. de anders gekleurde medemens.
Vandaar een pleidooi om Leuven nog verder uit te bouwen als een stad waar mensen uit vele culturen en met verschillende achtergronden zich gelijkwaardig kunnen ontplooien.
Project of voorstel:
Als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van het OCMW word ik elke week geconfronteerd met schrijnende situaties van (kans)armoede. Een goed huis of appartement, de energiefactuur, dokter en apotheker kunnen betalen wordt voor meer Leuvenaars steeds moeilijker. Om niet te zwijgen van de vele mensen die als “illegalen” op het grondgebied van onze stad ergens weggestopt proberen te overleven. Armoedebestrijding moet meer aandacht krijgen in onze stad, waar het voor het grotendeel van de mensen goed om wonen is maar waar tegelijkertijd een toenemend aantal gezinnen uit de boot valt. Vandaar een pleidooi voor meer duurzame investeringen in sociale projecten.
Debat Derdewereldraad
Gisteren vond het debat van de Leuvense Derdewereldraad plaats. Voor Groen! zat raadslid Sofie Luyten in het debat. Het antwoord dat Groen! formuleerde op het memorandum van de Derdewereldraad kun je hier vinden.
26 september 2006
Tussenkomst Frans Dumont over tweede bewonerskaart
Anne Dedry (33ste plaats)
Persoonlijke gegevens
49 jaar
Kerkstraat 40 in Kessel-lo
moeder van 3 kinderen
gezinssociologe van opleiding
werkzaam in de thuiszorg
vrijwilligerswerk in De Bakermat, expertisecentrum voor kraamzorg
favoriet boek: Voor deze zomer "mijn zoon heeft een seksleven, en ik lees mijn moeder roodkapje voor" van Renate Dorrestein. Ik moet er nog het eerste woord in lezen, maar de titel en de achterflap lijken mijn levensfase herkenbaar te verwoorden.
wens kinderen Leuven: De beste preventie op weg naar een evenwichtige adolescentie : een warm nest om in op te groeien.
project Leuven: Meer steun voor de kleine niet-verzuilde welzijnsorganisaties en dynamische initiatieven in Leuven.
stem voor groen: het houdt groen op de agenda van rood
citaat: Het leven is te kort om er krom doorheen te gaan.
Mijn mailadres