23 september 2006

Groen! wil 'passiefhuiskantoor' in Leuven


Een duurzaam energiebeleid uitbouwen in de toekomst vormt een van de belangrijkste uitdagingen voor elke overheid, ook de lokale. Een lokaal bestuur heeft immers heel wat mogelijkheden om werk te maken van duurzame energie (energiebesparing, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie). Zo zijn er concreet heel wat mogelijkheden bij de bouw of verbouw van gebouwen. En dat niet alleen bij particuliere woningen, maar ook bij bedrijfsgebouwen.

Groen! vraagt dat Leuven voluit de kaart trekt van duurzame energie en daarom ook kiest voor de meest vernieuwende toepassingen die al bestaan in binnen- en buitenlang. Raadslid Yves Vanden Bosch zegt het zo: “Wij zijn voorstander van het model van het zogenaamde ‘passiefhuiskantoor’. De term ‘passiefhuis’ verwijst naar een manier van duurzaam bouwen die nog een stap verder gaat dan een ‘lage-energie-woning’. Het gaat samengevat om een huis waarin niet meer actief verwarmd wordt.”

Dat dit geen science fiction is, bewijzen talloze voorbeelden uit het buitenland, onder meer in Duitsland. Maar ook in eigen land heeft men deze techniek ontdekt. Yves Vanden Bosch: “Onlangs werd in Gent het eerste kantoorgebouw in de Benelux volgens het passiefhuisprincipe geopend. De energiehuishouding van dit gebouw is dermate geoptimaliseerd dat er een aangenaam binnenklimaat heerst zonder de aanwezigheid van conventionele verwarmings- en koelinstallaties.”

Ook in Leuven kiezen voor vernieuwende technologieën is niet alleen goed voor het milieu, het biedt ook interessante mogelijkheden op het vlak van werkgelegenheid en innovatie als dergelijke projecten ook in Leuven worden uitgewerkt. Het voorstel van het passiefhuiskantoor is het vijfde in de reeds ‘Beelden van een groene stad’. Yves Vanden Bosch doet een oproep aan het stadsbestuur: “Voor projecten die namens de stad worden uitgevoerd door het stadsbedrijf zou dit concept richtinggevend moeten zijn. Daarnaast vragen we dat dergelijke modellen ook worden gestimuleerd bij privé-initiatiefnemers op Leuvens grondgebied.”

Yves Vanden Bosch (gemeenteraadslid) en Jan Mertens (voorzitter Groen!)

Geen opmerkingen: