Ook dit weekend gingen enkele groene kandidaten de straat op om in een bevraging de mening te toetsen van voorbijgangers (gisteren op de Grote Markt, en vanmorgen op de markt van Heverlee). Dit keer lag de focus op de kwaliteit van het publiek domein. Groen! is blij dat ondertussen zowat alle partijen ervan overtuigd geraken dat een beleid dat zich te uitsluitend richt op ‘grote werken’ en het versterken van het toeristisch centrum niet tegemoet komt aan de reële noden van burgers van Groot-Leuven. Daarover wilden we de mening van de voorbijgangers vragen. En de resultaten waren opmerkelijk.
(Meer foto’s van deze actie kun je hier vinden.)
- Vindt u dat er voor de bewoners genoeg groene plekjes zijn waar je naartoe kunt gaan om even uit te rusten? Hierop zei 58,3% ja, 38,9% nee en 2,8% weet niet.
- Vindt u dat er voor onze kinderen genoeg speelplekken zijn waar ze ongestoord en veilig kunnen ravotten? Hierop zei 31,9% ja, 58,3% nee en 9,8% weet niet.
- Vindt u dat er in Groot-Leuven, dus ook in alle deelgemeenten, genoeg zitbanken zijn waar je, b.v. als je al wat ouder bent, rustig kunt zitten? Hierop zei 29,1% ja, 66,7% nee en 4,2% weet niet.
- Vindt u dat er in Leuven genoeg openbare toiletten zijn, waar u gratis naar een proper toilet kunt gaan zonder verplicht te worden in een café een drankje te betalen? Hierop zei 8,3% ja, 83,4% nee en 8,3% weet niet.
De groene kandidaten gaven aan de deelnemers aan de enquête een pamflet met een aantal groene voorstellen over deze onderwerpen.
Wat we in deze bevraging hoorden, bevestigde wat Groen! al langer zegt. Voorzitter Jan Mertens: “We hadden verwacht dat redelijk veel mensen zouden zeggen dat er veel groene plekken zijn in Leuven. Toch vinden nog behoorlijk veel mensen dat dat beter kan. Bij de speelplekken is het resultaat ook duidelijk. Er zal de volgende jaren meer aandacht moeten zijn voor het uitwerken van veilige en aantrekkelijke speelplekken voor kinderen, in alle stadsdelen. Lekker kunnen spelen, zonder ervoor te moeten betalen, zou een recht moeten zijn.”
De opvallendste resultaten kwamen bij de laatste twee vragen. Die peilden naar hoe voorbijgangers de kwaliteit van het openbaar domein inschatten. Jan Mertens: “In het toeristisch centrum is wel een aantal banken voorzien, maar buiten dat centrum is het veel slechter gesteld. Op het plein voor het station bevindt zich b.v. welgeteld één bank. In de deelgemeenten is er ook nood aan meer zitplaatsen. Oudere mensen, of mensen die minder mobiel zijn, zouden zich te voet moeten kunnen verplaatsen. Als ze weten dat er voldoende zitmogelijkheden zijn, zullen ze dat ook doen. En ook de antwoorden over de vraag naar de openbare toiletten bevestigen wat we al langer zeggen. Er is in deze stad nood aan een netwerk van goed toegankelijke en propere openbare toiletten. Het kan niet dat men om te gaan plassen min of meer verplicht wordt om iets te gaan drinken. En zeker ook voor mensen met een handicap is er nood aan toegankelijke toiletten op regelmatige afstand.”
De deelnemers aan de enquête konden ook zelf enkele bedenkingen formuleren. Een greep uit de reacties:
- “Er is nood aan meer fietsenstallingen in de stad.”
- “Groene plekken mogen niet verdwijnen. Open ruimtes moeten niet altijd in stukken gesneden worden, en ze moeten ook toegankelijk blijven.”
- “In de stad is er vaak te veel lawaai van de ‘rijdende jukeboxen’ en van brommers.”
- “Er zijn misschien wel plekken om te spelen, maar je moet weten waar ze zijn.”
- “Toiletten in openbare gebouwen moeten vrij toegankelijk zijn.”
- “Het zou leuk zijn als er banken voorzien worden met ook een tafel met schaakbord, zodat mensen buiten kunnen schaken.”
Jan Mertens, voorzitter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten