03 oktober 2006

10 voorstellen voor een groener Leuven

1. Kies voor groene energie. Met vernieuwende projecten als een zonnedakenplan, windmolens of kantoorgebouwen die superzuinig zijn kan Leuven een toekomstgerichte voortrekker worden.

2. Zet de stad op het spoor van een duurzame economie. Als Leuven voluit de groene economische kaart trekt, onder meer door een ecologisch bedrijvencentrum, dan garanderen we de toekomst van onze kinderen.

3. Zet de wissel op duurzame mobiliteit. Je veilig verplaatsen te voet of met de fiets, dat moet kunnen. Daarnaast een stipt, efficiënt en toegankelijk openbaar vervoer. En verder auto’s en bussen met schone motoren, die richting willen we uit.

4. Herover de publieke ruimte. Beleefbare ruimte, waar mensen veilig kunnen zitten, waar kinderen kunnen spelen, waar er voor iedereen groen op wandelafstand is, waar je naar een openbaar toilet kunt gaan zonder ervoor te moeten betalen, dat is een investering in kwaliteit.

5. Beleid in dialoog met de burgers. Kiezen voor permanente dialoog, en actieve betrokkenheid van in het begin bij grote projecten, is kiezen voor eigentijds beleid.

6. Stad op kindermaat. Dat is voor iedereen beter. Dus: zuivere lucht, oversteekplaatsen die overzichtelijk zijn voor kinderen, speelruimte op loopafstand die geen geld kost, veilige ‘kindlinten’ langs waar kinderen zelfstandig met de fiets al hun verplaatsingen kunnen doen.

7. Duurzaam en betaalbaar wonen voor iedereen. Fors blijven investeren in sociale huisvesting. En daarnaast een versterking van de huursector, nieuwe woonvormen als samenhuizen, en impulsen voor ecologische renovatie en duurzaam bouwen.

8. Een stad met veel kleuren. Leuven moet een open stad blijven, geen stad van angst en haat. Blijven investeren dus in het wegwerken van achterstelling én alle bevolkingsgroepen de sleutels voor participatie (b.v. kennis van het Nederlands) aanreiken, dat is de weg.

9. Een levende stad is een veilige stad. Kiezen voor de sociale veiligheid van de woonomgeving, voor een beleefbare publieke ruimte, voor meer wijkagenten en voor snelle fietspatrouilles laten meer ruimte voor preventie in het veiligheidsbeleid.

10. Cultuur staat voor kwaliteit. Een stad die actief op zoek gaat naar jong en creatief talent, die een breed aanbod aan cultuurvormen koestert, die geen schrik heeft van kwaliteit, en die ruimte geeft aan burgers en verenigingen is een stad die leeft.

Ons volledig programma kun je hier vinden.

Geen opmerkingen: