02 oktober 2006

Groen! wil een zonnedakenplan voor Leuven



Het energievraagstuk is waarschijnlijk de belangrijkste ecologische uitdaging van de toekomst. De hoge olie- en gasprijzen en de opwarming van ons klimaat, maken duidelijk dat we met z’n allen moeten inzetten op energiebesparing, efficiënte productie en duurzame energie. Dit zal in de nabije toekomst ook leiden tot de sterkste economische positie. “Inzetten op energiebesparing en duurzame energie geeft zeer interessante mogelijkheden om een stad als Leuven te positioneren als stad waar de toekomst vorm krijgt”, verduidelijkt gemeenteraadslid Sofie Luyten.

Er is nood aan een belangrijke impuls op stedelijk niveau, van het beleid voor duurzame energie. In de eerste plaats moet een hogere politieke ambitie worden vastgelegd. Dat houdt in dat Leuven voor zichzelf een ambitieuze en controleerbare doelstelling vastlegt op het vlak van energiebesparing en klimaatbeleid. In het Milieubeleidsplan van de stad Leuven is dat nu niet het geval. Ten tweede komt het erop aan die doelstelling op een efficiëntere wijze om te zetten in realisaties op het terrein. Veel particulieren willen graag in hun eigen leven kiezen voor duurzame energie, maar worden daarin te weinig gesteund, of botsen op te snel uitgeputte subsidiemogelijkheden (zeker wanneer het gaat over zonne-energie). Om daaraan tegemoet te komen is het zinvol een speciale structuur op te zetten.

Daarom stellen we voor dat een Leuvens Energie Agentschap wordt opgericht. Deze formule is uitgedacht door ambtenaren van de Europese Unie en bestaat reeds in tientallen Europese steden. In een energieagentschap worden verschillende partners samengebracht (overheid, universiteit, bedrijven, energiebedrijven, ngo’s). Het agentschap genereert middelen en kennis voor het opzetten van projecten van duurzame energie. In Nederland vinden we voorbeelden in Zoetermeer, Amersfoort, Arnhem en Apeldoorn. Winnaar van de internationale ‘Climate Star’-prijs is het Delfts Energie Agentschap dat ondermeer werkt rond energiebesparing in huurwoningen, windmolens en PV-zonnepanelen op geluidsschermen en publieke gebouwen in de stad.

Voor een stad als Leuven liggen er enorme kansen om een synergie te creëren tussen verschillende actoren, zoals het stadsbestuur, de KULeuven, bedrijven zoals Imec en ngo’s zoals Dialoog. Als opdracht voor het Leuvens Energie Agentschap kunnen we onder meer denken aan het uitwerken van actieve informatiecampagnes, het aanbieden van goedkope energie-audits voor particulieren en bedrijven, het aanbieden van verschillende formules om aan energiebesparing te doen in bestaande woningen (bv. dakisolatie), steun en advies inzake energie bij nieuwbouw en het opzetten van projecten omtrent hernieuwbare energie.

In dit voorstel wordt bijzondere aandacht gevraagd voor zonne-energie. Andere projecten, onder meer het plaatsen van windmolens, zijn natuurlijk evenzeer van belang. Pilootprojecten op het vlak van zonne-energie kunnen er toe bijdragen dat verdere ervaring wordt opgedaan in concrete toepassingen en dat een impuls wordt gegeven aan bijkomend onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. Toepassingen van zonne-energie kunnen een plaats krijgen bij particuliere woningen, bedrijfs- en schoolgebouwen, sociale huisvesting, openbare gebouwen, enz. Om dit alles te realiseren kan het Leuvens Energie Agentschap een zonnedakenplan opmaken. De aanwezigheid van een bedrijf als IMEC, dat internationaal een voortrekkersrol speelt op het vlak van de ontwikkeling van technologie voor zonne-energie betekent een belangrijke extra troef bij de uitwerking van een zonnedakenplan.

“Groen! vraagt van het stadsbestuur een sterker politiek engagement om deze stad uit te bouwen tot een toonbeeld van een beleid van duurzame energie. Daartoe zijn nieuwe instrumenten nodig. We vragen de oprichting van een Leuvens Energie Agentschap dat met alle betrokkenen kan werken rond energiebesparing en duurzame energie. Eén van de opdrachten van het energieagentschap zal de opmaak en de uitvoering zijn van een zonnedakenplan”, aldus nog Sofie Luyten.

Het groene voorstel voor het zonnedakenplan kun je hier vinden.

Geen opmerkingen: