01 oktober 2006

Twijfelen hoeft niet meer: stem Groen!


Op basis van de gegevens van de VRT-peiling die eerder deze week bekend werden wordt de uitslag van de verkiezingen volgende zondag bijzonder boeiend. Groen! zou een behoorlijk goed resultaat van bijna 13% kunnen optekenen. Dit is niet slecht (zeker als je even in herinnering brengt wat de partij de voorbije jaren heeft doorgemaakt) maar het kan en moet nog een beetje beter. Als we nog een stapje vooruit kunnen gaan, kan Groen! in Leuven de derde partij worden.

Tijdens de campagne kwamen we in contact met mensen die nog twijfelen tussen Groen! en een van de huidige meerderheidspartijen. Met de cijfers van de peiling in de hand kunnen we nu aan die mensen zeggen: twijfelen hoeft echt niet meer, stem Groen!, nu meer dan ooit.

Op basis van de peiling zouden de beide huidige meerderheidspartijen SP.a en CD&V vooruit gaan. Wie schrik had dat een van die partijen achteruit zou gaan, die hoeft daar nu niet meer voor te vrezen. Er zijn nu nog meer redenen om zeker Groen! te stemmen. Als de beide huidige meerderheidspartijen inderdaad onmiddellijk zullen besluiten om in dezelfde coalitie door te gaan, dan ontstaat een nog grotere bestuursmeerderheid dan de huidige. Dan is het meer dan ooit nodig dat er een sterk en positief tegengeluid kan komen in de vorm van een voldoende grote groene vertegenwoordiging in de gemeenteraad. We kunnen toch niet aanvaarden dat de tegenstem vooral zou komen van het VB?

Maar even interessant is dat op basis van de huidige peiling ook andere coalities mogelijk beginnen te worden. Puur rekenkundig zijn er nu al andere mogelijkheden, ook met Groen! erin. Ook om die opties maximaal open te houden, en op die manier de coalitievorming terug ruimer te maken, is een versterking van Groen! absoluut een nuttige stem. Als we de laatste dagen van de campagne het aandeel van Groen! nog kunnen versterken, en zo onze zesde zetel vrijwaren of zelfs onze delegatie uitbreiden, dan kan Groen! nog sterker wegen op de coalitievorming. En dat is zeker positief. Groen! wil mee verantwoordelijkheid opnemen voor Leuven, samen met die partijen die ook willen gaan voor een progressief, solidair en groen Leuven.

Wie nog steeds twijfelt over haar of zijn stem voor de gemeenteraad, die kan ook nog altijd alleszins Groen! stemmen voor de provincieraad. Ook daar hebben we een sterke groene ploeg nodig.

Jan Mertens, voorzitter Groen!Leuven

Geen opmerkingen: