26 september 2006

Groen! wil kindlinten in Leuven


Kinderen en jongeren zijn zeer actief en zeer mobiel. Ze verplaatsen zich tussen thuis en de school, de sportvelden, de muziekschool, de vrienden, … De stedelijke leefomgeving is echter vaak onveilig. Kinderen zijn te dikwijls een vergeten groep voor verkeers- en stedebouwkundigen. Veilige routes zijn er in veel gevallen niet. Veel speelplekken verdwijnen ten gunste van parkeerruimte of bebouwing. Gevolg van dat alles is dat ouders er al te vaak voor kiezen om hun kinderen met de auto heen en weer te rijden. Dat vergroot de onveiligheid nog meer, en leidt tot extra luchtvervuiling.

Groen! wil dat kinderen zich veilig kunnen verplaatsen doorheen de stad. Als vierde voorstel in de reeks “Beelden van een groene stad” vragen we daarom dat er ook in Leuven werk gemaakt wordt van zogenaamde ‘kindlinten’. Raadslid Fatiha Dahmani motiveert het voorstel: “Het zou voor kinderen (en hun ouders) een normaal recht moeten zijn dat ze zich zelfstandig op een veilige en prettige manier te voet of met de fiets kunnen verplaatsen naar alle plekken waar hun actieve leven zich afspeelt. Op dit moment is de inrichting van straten en stadsdelen vaak onvoldoende afgestemd op de garantie van dat recht. Het concept ‘kindlint’ biedt daar een antwoord op.”

Het concept ‘kindlint’ is ontwikkeld in Nederland. Kindlinten zijn duidelijk afgebakende sociaal- en verkeersveilige routes voor kinderen waarover zij zelfstandig, veilig en prettig vanuit hun wijk naar school, sportvelden, muziekschool, … kunnen lopen of fietsen. In een aantal Nederlandse steden is men ondertussen begonnen met de uitwerking van een kindlint.

Essentieel bij de uitwerking van een kindlint is de actieve betrokkenheid van met name de kinderen zelf, naast andere in de buurt actieve mensen. Op basis van al hun ervaringen, en het in kaart brengen van de routes die kinderen gebruiken, kan een voorstel worden uitgewerkt. Door een reeks verkeerskundige en ruimtelijke ingrepen kunnen dan veilige kinderroutes ontstaan.

Groen! vraagt dat de stad Leuven begint met de uitwerking van kindlinten. Raadslid Fatiha Dahmani licht toe: “Kindlinten zijn een prachtig instrument om van onderuit, met de kinderen zelf, een veilige leefomgeving op te bouwen. Het zou een stijlbreuk zijn voor het Leuvens stadsbestuur om alle betrokkenen als echte participanten te beschouwen. Onze kinderen hebben het recht om zich zelfstandig en veilig door de stad te bewegen. Een veilige en overzichtelijke leefomgeving kan hen dat recht garanderen. Een stad op kindermaat is uiteindelijk beter voor iedereen.”

Geen opmerkingen: