09 september 2006

Locomotievenloods verdient beschermd te worden


Groen! wil dat de locomotievenloods in Kessel-Lo beschermd wordt. De locomotievenloods, die deels uit de jaren twintig stamt, is namelijk uniek in haar soort. Ze is nog steeds uitgerust met allerlei toestellen, werktuigen en draaibanken die gebruikt werden bij het onderhoud van de stoomlocomotieven. In de onmiddellijke omgeving van de loods bevindt zich een van de weinig nog werkende draaischijven van ons land, een los- en laadkraan uit 1909, een gerestaureerde bunker uit de tweede wereldoorlog en een operationele waterzuil om de tenders te vullen met water.

De loods herbergt een ware schat aan locomotieven, rijtuigen, goederenwagons en spoorwegtoestellen zoals seinen en een rolbareel. Vooral de locomotieven type 10, 12, 16, 18, 41, 51, 53 en 64 dragen bij tot de authentieke sfeer die deze loods nog steeds uitademt.

Frans Dumont: “Het zou onbegrijpelijk en onvergeeflijk zijn dat deze unieke site samen met haar waardevolle verzameling ooit mocht verdwijnen. Groen! roept dan ook de Minister van Cultuur en de verantwoordelijke ambtenaren van Monumenten en Landschappen op om eindelijk eens werk te willen maken van onze vraag van 22 februari 2001 tot klassering van deze unieke site en verzameling. De P+R, die op die plaats gepland is, kan volgens ons zonder al te veel problemen elders gerealiseerd worden.”

Geen opmerkingen: