22 september 2006

Lijn 2 kan beter


Vandaag hielden raadsleden Frans Dumont en Marleen Demuynck een bevraging bij de gebruikers van buslijn 2.

Zij deelden het volgende voorstel uit aan de busgebruikers.


Beste busgebruiker,

Als gebruikers van de lijnen 1 en 2 bent u de hoge opstapjes en het gebrek aan zit- en staanplaatsen ongetwijfeld beu. De inzet van kleine citybusjes op deze lijnen is door het stadsbestuur aan De Lijn opgedrongen omdat ze minder belastend zouden zijn voor het stadscentrum.

Het is juist dat een citybusje in het straatbeeld minder plaats inneemt dan een streekbus of gelede bus. Uit de technische gegevens blijkt echter dat er nauwelijks verschillen bestaan tussen het geluidsniveau dat de drie bustypes halen. Verdeeld over het aantal wielen ligt de belasting van het wegdek bij een citybus zelfs hoger dan bij een streekbus of harmonicabus.

De belasting van het stadscentrum door de inzet van citybusjes zou wel eens hoger kunnen liggen dan bij grotere bussen. Voor het vervoer van een zelfde aantal reizigers zijn in vergelijking met de grotere bustypes meer citybusjes nodig. Omdat de citybus over een minder krachtige motor beschikt moet hij in vergelijking met de andere bustypes steeds op volle toeren draaien.

De uitbating van de lijnen 1 en 2 met citybusjes is ook veel duurder. Er is meer brandstof en een hoger aantal voertuigen en chauffeurs nodig om de dienst te verzekeren.

We stellen dan ook voor om een grondig en in de tijd beperkt onderzoek te wijden aan de impact van de verschillende bustypes op het stadscentrum en onze portemonnee.

Indien uit dit onderzoek mocht blijken dat het vanuit milieuoogpunt geen verschil maakt of de lijnen 1 en 2 met kleine of grote bussen uitgebaat worden, willen we in de gemeenteraad de volgende zes jaren gaan voor voertuigen met meer plaats en een beter zit- en rijcomfort. We vinden dat u daar als reizigers recht op hebt.

Geen opmerkingen: